کابل شبکه چیست ؟ /

ایده ارتباطات دیجیتالی در سال ۱۸۴۴ توسط ساموئل مورس و اختراع تلگراف ارائه شد ، در اواسط قرن ۱۹ در هر ثانیه حداکثر دو یا سه خط و نقطه در تلگراف ارسال می‌شد اما اکنون سرعت به بیش از یک گیگابیت رسیده است.

کابل شبکه به مجموعه سیم‌هایی از جنس مس یا شیشه گفته می‌شود که برای اتصال و انتقال داده و اطلاعات بین کامپیوترها و روترها و سوییچ‌ها و شبکه‌های استورج SAN استفاده می‌شود ، پس کابل‌ها رسانه‌ای هستند که داده‌ها در آن جریان دارند و اطلاعات از دستگاهی در شبکه به دستگاه دیگری منتقل می‌شود.

کابل‌های شبکه دارای تنوع زیادی می باشند که این تنوع کاملا به توپولوژی ، پروتکل یا اندازه‌ی شبکه (LAN – WAN) بستگی دارد ، از سوی دیگر هر کدام از کابل‌ها رنگ و استفاده خاصی دارند که باید در جای درستی از آن ها استفاده شود.

نوع کابل چه در شبکه های محلی و LAN و چه در شبکه های WAN نقش مهمی ایفا می‌کند اما شما فقط در کابل کشی شبکه خودتان تصمیم گیرنده هستید و کابل کشی WAN بر عهده اپراتورها است.

ساختار کابل شبکه


ساختار کابل شبکه /

نوع رسانا کابل شبکه به 3 دسته تقسیم می‌شود

1 . CCC : کابل‌های شبکه تمام مسی هستند و جنس تمام سیم‌های به کار رفته در آن‌ها از مس می‌باشد.

2 . CCA : مغزی این سیم‌ها آلومینیومی است و فقط یک لایه مس روی آن‌ها را پوشانده است.

3 . CCB : مغزی این سیم‌ها از فولاد هستند و فقط یک لایه مس روی آن‌ها را پوشانده است.

رنگ بندی سیم های کابل شبکه

در رنگ‌ بندی سیم‌ ها ، 4 رنگ اصلی وجود دارند; سبز ، آبی ، قهوه‌ای و نارنجی ، این 4 رنگ در تمام کابل‌ ها وجود دارند و رنگ فرعی که روی آن‌ها تابیده می‌شود سفید است ، پس اگر یک جمع بندی داشته باشیم داخل کابل شبکه چهار جفت سیم با رنگ‌ های سفیدنارنجی، سفید قهوه‌ای، سفید آبی و سفید سبز داریم که روی هم تابیده شده‌اند.

رنگ اصلی سیم های کابل شبکه

سبز : رنگ سبز برای ارسال سیگنال مثبت است.

آبی : رنگ آبی برای رد و بدل کردن انتقال صدا.

نارنجی : رنگ نارنجی برای دریافت داده ها.

قهوه ای : از رنگ قهوه ای بعنوان کمکی استفاده می‌شود.

انواع کابل شبکه

کابل های شبکه Cat بر اساس استانداردهای ANSI/TIA/EIA 568-B.1 و ISO/IEC 11801 مشخص می‌شوند که در سیستم ANSI بر اساس دسته بندی‌های (Cat3, Cat5e,Cat6, Cat7) و در سیستم ISO بر اساس کلاس‌های (Class C,D,E,F) نام گذاری می‌شوند ، هرچه رده‌ی این کابل‌ها بالاتر باشد نشان دهنده‌ی توانایی انتقال بیشتر و تداخل کمتر است ، برای مثال cat1 که پایین‌ترین آن‌ها است، 1 مگابیت بر ثانیه سرعت انتقال دارد اما cat8 که در رده‌بندی بالاتر است 40 گیگابیت بر ثانیه سرعت انتقال دارد ، در جدول زیر به طور خلاصه انواع کابل شبکه بر اساس رده‌بندی آورده شده است.

1 . کابل شبکه شیلددار و بدون شیلد

2 . کابل شبکه Cat1

3 . کابل شبکه Cat2

4 . کابل شبکه Cat3

5 . کابل شبکه Cat4

6 . کابل شبکه Cat5

7 . کابل شبکه Cat5e

8 . کابل شبکه Cat6

9 . کابل شبکه Cat6A

10 . کابل شبکه Cat7

11 . کابل شبکه Cat8

کابل شبکه شیلددار و بدون شیلد

برخی از نسل‌های کابل لن ، به صورت شیلددار (STP) و بدون شیلد (UTP) تولید و عرضه شده‌اند ، در حقیقت در کابل‌های شبکه شیلددار ، یک روکش مضاعف در درون کابل وجود دارد که باعث می‌شود نرخ تداخل سیگنال در کابل LAN ، کاهش پیدا کند.


کابل شبکه شیلددار و بدون شیلد /

کابل شبکه Cat1

کابل Cat1 UTP برای اولین بار در سال ۱۹۸۵ به بازار آمد و از آن زمان بیشتر برای انتقال صدا و خطوط تلفن کاربرد دارد ، این کابل به هم تابیده نیست و نمی تواند از ترافیک شبکه های کامپیوتری پشتیبانی کند ، شرکت های مخابراتی برای برقراری ارتباط بین محل مشتری تا شبکه مخابراتی از کابل Cat1 UTP استفاده می کنند ، در برخی مکان های قدیمی احتمالاً هنوز از کابل Cat1 UTP استفاده می شود اما در مکان های جدید ، کابل Cat1 UTP با کابل های Cat3 UTP یا Cat5 UTP جایگزین شده است.


کابل شبکه CAT1 /

کابل شبکه Cat2

کابل Cat2 UTP دارای 4 سیم است که دو به دو به هم تابیده شده‌اند و اغلب در شبکه های توکن رینگ استفاده می‌شوند ، سرعت کابل شبکه Cat2 UTP حداکثر 4 Mbps است ، استفاده از این نوع کابل چندان رایج نیست و ممکن است در سیستم‌های تلفنی قدیمی دیده شود به خصوص که از استانداردهای TIA/EIA-568 پشتیبانی نمی‌شود.


کابل شبکه CAT2 /

کابل شبکه Cat3

کابل Cat3 UTP دارای 4 جفت سیم مسی به هم تابیده است و اغلب در شبکه های توکن رینگ و 10BaseT استفاده می‌شوند (T نشان دهنده Twisted است) و تا سرعت 10 Mbps را پشتیبانی می‌کنند. از کت ۳ به بعد فواصل زیاد تا 100 متر را می‌توان کابل کشی کرد. هنوز هم ممکن است در برخی سیستم های تلفنی قدیمی از کابل Cat3 UTP استفاده شود ، حداکثر پهنای باند در کابل Cat3 UTP برابر با 16 مگاهرتز است.


کابل شبکه CAT3 /

کابل شبکه Cat4

کابل Cat4 UTP دارای 4 جفت سیم مسی به هم تابیده است و اغلب در شبکه های توکن رینگ استفاده می‌شوند و تا سرعت 10 Mbps را پشتیبانی می‌کنند. امروزه به ندرت این نوع کابل استفاده می‌شود.


کابل شبکه CAT4 /

کابل شبکه Cat5

نسل اول کابل‌های شبکه اترنت ، کابل CAT5 نام دارد که سال ها در بسیاری از شبکه‌ها مورد استفاده قرار می‌گرفت ، این امر به معنی عدم استفاده کنونی از این کابل LAN یا شبکه نیست و بسیاری از شبکه‌های خانگی هنوز از این مدل برای اتصال به اینترنت استفاده می‌کنند ، هرچند که بسیاری از شرکت‌ها دیگر به تولید آن نمی‌پردازند.

این کابل ، می‌تواند اطلاعات را با سرعت 100 مگابیت در ثانیه ، با فرکانس 100 مگاهرتز و تا 100 متر ، منتقل کند.


کابل شبکه CAT5 /

کابل شبکه Cat5e

نسل بعدی کابل‌های LAN ، پس از کابل CAT5 ، کابل شبکه CAT5e نام دارد ، حرف e در این کابل ، به معنی توسعه یافته می‌باشد و به این معنی است که در ساخت این کابل نسبت به نسل گذشته خود ، یعنی کابل CAT5 پیشرفت‌هایی حاصل شده است.


کابل شبکه CAT5e /

کابل شبکه Cat6

کابل CAT6، نهایتا تا 55 متر می‌تواند اطلاعات را با حداکثر سرعت 10 گیگابیت در ثانیه منتقل کند و پس از آن ، سرعت افت خواهد کرد ، همچنین این کابل‌ها به صورت شیلد‌دار و بدون شیلد نیز تولید و عرضه شده‌اند که می‌توان از هرکدام از آن‌ها ، بسته به نیاز ، استفاده کرد.


کابل شبکه CAT6 /

کابل شبکه Cat6A

کابل CAT6A ، نقاط ضعف کابل CAT6 را جبران کرده است به طوری که دیگر مشکل طول موثر در این کابل وجود ندارد ، همچنین فرکانس این کابل ، نسبت به نسل پیشین خود افزایش داشته است که باعث می‌شود به راحتی از آن در شبکه‌های پرسرعت و مدرن استفاده شود. کابل CAT6A نیز به صورت شیلددار و بدون شیلد تولید و عرضه شده است که هرکدام از آن‌ها در بازار‌های جهانی قابل تهیه و استفاده می‌باشند.


کابل شبکه CAT6A /

کابل شبکه Cat7

افزایش فرکانس تا 600 مگاهرتز ، یکی از ویژگی‌های منحصر به فرد کابل CAT7 شناخته می‌شود ، همچنین در ساختار کابل CAT7 از دو روکش داخلی استفاده شده است که باعث می‌شود نرخ تداخل سیگنال در آن به شدت کاهش پیدا کند.


کابل شبکه CAT7 /

کابل شبکه Cat8

سرعت و فرکانس تحت پوشش بسیار بالای این کابل ، به عنوان انقلابی در زمینه کابل‌های LAN شناخته می‌شود به طوری که نسبت به نسل‌های پیشین خود پیشرفت چشمگیری داشته است ، همین امر موجب شده است که CAT8 قیمت بالاتری نسبت به نسل‌های پیشین خود داشته باشد و به همین دلیل مورد توجه شبکه‌های نیازمند سرعت و پهنای باند بسیار بالا، قرار گرفته است ، در زیر، تصویری از CAT8 قابل مشاهده است که همانند CAT7 ، در ساختار آن از دو روکش استفاده شده است که باعث کاهش تداخل سیگنال در کابل LAN می‌شود.


کابل شبکه CAT8 /


Application Bandwidth Max. Data Rate Cable Type Name
Telephone and modem lines 0.4MHz 1 Mbps Twisted Pair CAT 1
Older terminal systems, e.g IBM 270 4MHz 4 Mbps Twisted Pair CAT 2
10BASE-T and 100BASE-T4 Ethernet 16MHz 10 Mbps Twisted Pair CAT 3
16Mbit/s Token Ring 20MHz 16 Mbps Twisted Pair CAT 4
100BASE-TX & 1000BASE-T Ethernet 100MHz 100 Mbps Twisted Pair CAT 5
100BASE-TX & 1000BASE-T Ethernet 100MHz 1 Gbps Twisted Pair CAT 5e
10GBASE-T Ethernet 250MHz 10 Gbps Twisted Pair CAT 6
10GBASE-T Ethernet 500MHz 10 Gbps Twisted Pair CAT 6a
10GBASE-T Ethernet or
POTS/CAtV/1000BASE-T over single cable
600MHz 10 Gbps Twisted Pair CAT 7
10GBASE-T Ethernet or
POTS/CAtV/1000BASE-T over single cable
1000MHz 10 Gbps Twisted Pair CAT 7a
40GBASE-T Ethernet or
POTS/CAtV/1000BASE-T over single cable
1600-2000MHz 40 Gbps Twisted Pair CAT 8/8.1
40GBASE-T Ethernet or
POTS/CAtV/1000BASE-T over single cable
1600-2000MHz 40 Gbps Twisted Pair CAT 8.2

انواع ساختار کابل های شبکه

1 . کابل شبکه U/FTP

2 . کابل شبکه F/UTP

3 . کابل شبکه S/UTP

4 . کابل شبکه SF/UTP

5 . کابل شبکه S/FTP

6 . کابل شبکه F/FTP

5 . کابل شبکه SF/FTP

حروف اختصاری در کابل شبکه

TP : مخفف عبارت Twisted Pair بوده و معنای فارسی آن نیز زوج سیم های به هم تابیده می باشد.

U : حرف U در نامگذاری کابل شبکه مخفف کلمه Unshielded می باشد و معنای فارسی آن نیز فاقد شیلد است.

F : حرف F در نامگذاری کابل های شبکه مخفف Foil است ، کابل های شبکه ای که دارای حرف F می باشند دور زوج سیم ها فویل دارند.

S : حرف S در نامگذاری کابل های شبکه مخفف Shield است و زمانی که S در نامگذاری کابل شبکه وجود داشته باشد ، معنا و مفهوم آن وجود شیلد به دور زوج سیم ها است.

کابل شبکه UTP یا Unshielded Twisted Pair : این نوع از کابل ها هیچ گونه لایه محافظی بر روی زوج سیم ها نداشته و این موضوع باعث می شود تا نویز زیادی در این کابل ها وجود داشته باشد. معمولا زمانی که دیتاها اهمیت چندانی نداشته باشند، می توان از این نوع کابل ها استفاده کرد. افرادی که به دنبال کابل شبکه ارزان قیمت هستند نیز می توانند از این نوع کابل ها استفاده کنند.

کابل شبکه FTP یا Foil Twisted Pair : این نوع از کابل های شبکه معمولا بر روی زوج سیم ها یک لایه ورق نازک آلومینیومی یا فویل داشته و روکش اصلی بر روی این فویل ها قرار داده می شود ، فویل آلومینیومی می تواند از ایجاد نویز های الکتریکی در مکان های شلوغ جلوگیری کند.

کابل شبکه SFTP یا shielded Foiled Twisted Pair : این کابل ها بر روی زوج سیم ها هم شیلد و هم فویل دارند سپس روکش اصلی روی آن قرارداده می شود و معمولا در محیط های صنعتی از این نوع کابل ها استفاده می شود تا هیچ گونه نویزی در شبکه به وجود نیاید ، زمانی که دیتا ها اهمیت بسیار زیادی دارند ، می توان از این نوع کابل های شبکه استفاده کرد.

پچ کورد چیست

پچ کورد و کابل شبکه ماهیت یکسانی دارند و وظایف آن ها انتقال اطلاعات در شبکه‌ است ، پچ کورد در متراژهای کم و مشخصی تولید میشوند و به دو سر اون سوکت می‌زنند.


وبلاگ رسمی سیم و کابل لوشان

عضویت در خبرنامه