نوعی کابل با روکش مقاوم می باشد که جهت استحکام و مقاومت بیشتر نسبت به دیگر کابل ها ، دارای لایه و روکشی محافظ از جنس فولاد گالوانیزه ، آلومینیوم و فلزهایی از این قبیل می باشد.

این کابل ها غالبا در محیط های صنعتی و غیر صنعتی به صورت دفنی و همچنین محل هایی که احتمال وارد شدن صدمه مکانیکی به ساختمان کابل وجود دارد، مورد استفاده قرار می گیرند. این کابل ها با عایق پی وی سی و XLPE تولید می شوند.

  • کابل آرموردار
  • کابل آرموردار
  • کابل آرموردار

ساختار کابل آرموردار

ساختار این کابل به گونه ای است که هادی ، یکی از اجزای اصلی آن است در این کابل ها در اکثر مواقع به صورت هادی مس مفتول و در انتقال های فشار قوی به صورت آلومینیوم می باشد ، عایق نیز در ساختار کابل های آرموردار (زره دار) مانند دیگر کابل ها معمولاً بصورت پی وی سی بوده و در صورتی که نیاز به مقاومت در برابر آب و الکتریکی باشد از عایق XLPE استفاده می‌شود.

کابل های آرموردار تنها از یک لایه آرمور فلزی ساخته نشده اند بلکه ساختار داخلی کابل ها از پنج بخش جداگانه تشکیل شده است و علاوه بر این ، لایه های زیادی جهت محافظت و افزایش دوام نیز در آن استفاده شده است.

1 - هادی کابل زره دار

2 - روکش کابل زره دار

3 - فیلر کابل آرمور دار

4 - جنس آرمور

5 - روکش خارجی کابل

هادی کابل زره دار

هادی این کابل اغلب خشک و یا نیمه مفتول است و می تواند از جنس مس و یا آلومینیوم باشد.

روکش کابل زره دار

یک لایه عایق و روکش PVC به دور هادی کشیده می شود.

فیلر کابل آرمور دار

در داخل کابل های مجهز به زره ، از یک لایه ضد آب به نام فیلر استفاده می شود که این لایه از نفوذ آب به ساختار داخلی کابل جلوگیری می کند ، این لایه می تواند از جنس PVC و یا XLPE باشد و مزیت XLPE در این است که انعطاف پذیری بیشتری برای کابل فراهم می شود اما قیمت آن بیشتر است.

جنس آرمور

آرمورهای به کار رفته در در این کابل ، اغلب از جنس فویل کولار فولادی و آلومینیومی هستند ، کولار (kevlar) همانند یک فیبر مصنوعی است که از مقاومت و استحکام بالایی برخوردار است و در برخی از موارد ، این آرمور از جنس الیاف شیشه ، پلی اتیلن و … است.

برخی از این کابل ها دارای آرمورهای سربی هستند ، کابل آرموردار سرب دار نیز کاربرد بسیار زیادی در صنعت دارد.

روکش خارجی کابل

روکش خارجی این کابل ها از هادی و دیگر اجزای کابل در مقابل سایش، پیچش، فشار، ضربه و … محافظت می کند. علاوه بر این ، دارای خاصیت ضد جوندگی نیز است.


ساختار کابل آرموردار /

کاربرد کابل های آرموردار

کابل‌های آرموردار در مکان هایی که در معرض آسیب‌های مکانیکی قرار دارند، مانند خارج از دیوارها ، به عنوان جایگزینی برای کانال نصب می‌شوند ، کابل آرموردار معمولاً دارای یک نوار فلزی است تا اطمینان حاصل شود که پیوستگی الکتریکی ایمن با زمین ایجاد شده است.

به طور معمول در مکان‌هایی که جزء مناطق خطرناک مثلا در محیط های گرد و غبار زیاد ، روغن ، رطوبت و یا حتی آسیب جوندگان وجود دارد نصب می شود.

کابل کشی در زیر خاک و به صورت دفنی

کابل کشی داخل کانال ها، لوله ها و یا انواع داکت برق

کابل کشی در مکان های مرطوب و یا داخل آب

استفاده در مکان های پر گرد و غبار

استفاده در محیط های روغنی و اسیدی

استفاده در محیط هایی با وجود حشرات زیاد

کابل کشی در کارخانه های پتروشیمی، نفتی و گازی

انواع کابل های آرموردار

کابل آرموردار برق دارای انواع بسیاری است که هر یک از آن ها قادر به تحمل فشار مشخصی هستند ، رایج‌ترین انواع کابل آرموردار که در محیط‌‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند شامل :

SWA کابل با آرمور سیم فولادی

STA کابل با آرمور نوار فولادی

AWA کابل با آرمور آلومینیومی

کابل آرمور سیم فولادی (Steel Wire Armour یا به اختصار SWA)

کابل‌های SWA به عنوان منبع تغذیه طراحی شده‌اند که دارای پوششی سفت و سخت هستند و در مقابل نیروهای مکانیکی خارجی و کشش‌های گسترده ، مقاومت بسیار بالایی دارند ، این کابل‌ها به دلیل مقاومت بالا همچنین می‌توانند به صورت مستقیم در زمین مدفون شوند.

کابل آرمور نوار فولادی ( Steel Tape Armoured Cable یا به اختصار STA)

این کابل‌ها عموما در کابل‌هایی با فشار متوسط مورد استفاده قرار می‌گیرند. کابل STA قابلیت تحمل نیروهای مکانیکی خارجی را دارد اما قادر به تحمل نیروی کششی زیاد نیستند.

کابل آرمور آلومینیومی (Aluminum Wire Armoured Cable یا به اختصار AWA)

کابل های آلومینیومی در شبکه‌های برق ، تاسیسات زیرزمینی ، تاسیسات درونی و بیرونی ساختمان و همچنین کابل های کنترل قدرت مورد استفاده قرار می‌گیرند.

تفاوت کابل آرموردار و بدون آرمور چیست ؟

کابل بدون آرمور (Non armoured cable) فاقد لایه یا جزئی با این نام در اجزای تشکیل دهنده خود است ، بسیاری از انواع کابل برق فشار ضعیف ، فشار متوسط و فشار قوی ، کابلهای تلفن و کابل های کنترل و ابزار دقیق به صورت بدون آرمور تولید می شوند اما کابل آرمور دار دارای یک لایه محافظ خارجی اضافی برای کابل است و همچنین کابل آرمور دار معمولاً گران تر از کابل بدون آرمور است در حالیکه کابل های آرمور دار با زره فولاد و آلومینوم ارزان تر از کابل های آرمور دار با زره با کولار (kevlar) است که معمولاً برای موارد خاص استفاده می شود.


عضویت در خبرنامه